Tip previ i valuós: defineix una estratègia de continguts
Abans de començar amb les idees, volem que tinguis clar que totes les empreses que segueixes i t’agraden perquè publiquen continguts bonics, enginyosos, que atrapen i generen la interacció de la seva audiència, han creat prèviament una estratègia de continguts. Gairebé ens aventurem a assegurar-te que, en la gran majoria, aquesta estratègia ha estat definida per una agència experta en el màrqueting de continguts.
Les improvisacions no són bones a les xarxes socials
Per aquest motiu és fonamental que, de la mateixa manera que dediques un temps a altres tasques del teu negoci (comandes, enviaments, factures, consultes dels clients…), et reservis un temps per definir quin percentatge de continguts de cada tipus publicaràs (comercials, editorials, externs, emocionals, efemèrides…), quin to faràs servir per parlar amb el teu públic, quina estratègia de hashtags seguiràs (sense fer cas dels mites que circulen arreu), quins objectius persegueixes i com acomplir-los… Et pot venir molt bé tafanejar què es cou en el teu sector, tant la teva competència com els teus referents (són una bona font d’inspiració i et poden servir com a punt de partida). A partir d’aquí, podràs preparar-te un calendari per a les teves xarxes socials.
Idea número 1: Tens un bloc? Exprimeix-lo!
El contingut editorial que generes amb un bloc corporatiu alimentarà les teves xarxes socials gairebé sense adonar-te’n. Si encara no tens el teu propi bloc, et donem 3 motius perquè comencis a crear-lo:
- Et situa com a referent en el teu sector. El teu públic objectiu vindrà a tu per informar-se, per inspirar-se, per aprendre coses noves que només tu pots explicar-li.
- T’ajuda molt a posicionar-te en els cercadors. Google estima els blocs i col·loca els continguts frescos i constantment actualitzats en els primers resultats de les cerques, abans que els continguts estàtics d’un web.
- Et permet escriure textos SEO, optimitzats per aparèixer en les primeres posicions.
- Et proporciona molt material per a les teves xarxes socials, tant si comparteixes l’enllaç (a Facebook, LinkedIn, Twitter…), com si generes publicacions a Instagram autoconsumibles, és a dir, amb la informació essencial en la publicació (i generant la necessitat de qui et llegeix d’ampliar-la o de quedar-se mirant altres posts).
Idea número 2: Busca la interacció
A les xarxes socials s’hi va a parlar i a escoltar. Exprimeix-te el cervell i troba la manera de fer que el teu públic et respongui. A més interacció, més abast. A més abast més seguidors i, potser, nous clients.
Alguns exemples de continguts per generar interacció:
- Llença preguntes i votacions: fes triar entre el producte A o B, demana opinió,…
- Proposa reptes, jocs, endevinalles, puzles, sopes de lletres, etc.
- Genera situacions en les que els teus seguidors se sentin identificats i vulguin explicar-te la seva experiència o el seu punt de vista
- Pregunta’ls-hi com estan (et pot sorprendre la resposta!)
- Crida la seva atenció: ei, desperta, soc aquí!
- Fes-los riure: amb gifs, mems, acudits… o contingut que pugui convertir-se en viral
- Entretén-los amb vídeos, el contingut estrella a les xarxes
Idea número 3: Aporta valor
Entre la infinitat de continguts que hi ha a les xarxes, triomfaran aquells que realment serveixin per alguna cosa: tutorials, consells, receptes… els continguts “how-to” són una gran font d’inspiració per a molts comptes i són dels que generen més comparticions.
Exemples de continguts que generin valor? Com sempre diem, tu saps millor que ningú què li pots aportar a la teva audiència. Què espera de tu. I si no, prova, experimenta, pregunta, analitza.
Per exemple, si et dediques a la pastisseria, pots compartir:
- El secret millor guardat del teu pastís estrella
- Com barrejar els ingredients perquè un pastís quedi esponjós
- Els 5 errors més freqüents quan forneges un pastís
- Com fer un pastís espectacular pas a pas
- Tip pastisser: afegeix unes gotetes de… (el que sigui!)
Idea número 4: Emociona a qui et segueix
Cal buscar l’emoció a través del copy i d’un disseny curós. Això s’aconsegueix amb continguts més humans i empàtics, en els que ens posarem en la pell de qui ens llegeix per explicar-li que també som de carn i ossos.
Quins continguts poden considerar-se emocionals? Els que mostrin aspectes del teu equip, de les persones que fan possible el teu projecte, de la teva família, del dia a dia… També les efemèrides, les causes a les que et sumes, anècdotes, reptes que has hagut d’afrontar i com els has resolt… El màrqueting de continguts ha d’apuntar directe al cor.
Idea número 5: Contacta amb Orquidea Comunicació per a la creació de continguts de les teves xarxes socials
D’acord, ho acceptem: això no és una idea de contingut per a xarxes socials.
Però volem que sàpigues que podem ajudar-te a crear els teus continguts, assessorant-te, donant-te idees, auditant els teus comptes, planificant els teus calendaris mensuals i redactant els teus copys per tu. Portem anys fent-ho i investigant sobre els continguts que funcionen millor. Ens enlairem?
Perquè cuidem el teu projecte perquè doni els seus fruits.