A quina empresa no li agradaria que els seus missatges es difonguessin i arribessin a milions de persones en poc temps (i amb la mínima inversió)? Sona bé, oi? Doncs això és el que coneixem com a màrqueting viral, una estratègia de comunicació que requereix molt d’enginy i creativitat… Tot i que perquè les campanyes es converteixin en virals de vegades també cal tenir un cop de sort. Què és el màrqueting viral i per a què serveix? Com fer que un contingut sigui viral? Quins exemples de màrqueting viral han triomfat com la Coca-Cola? Queda’t, resolem tots els teus dubtes en aquest post. Ou ie!

Una definició de màrqueting viral

El màrqueting viral és un conjunt de tècniques que busquen la difusió ràpida i massiva d’un missatge que es transmet espontàniament d’una persona a una altra a través d’Internet. En aquest sentit, les xarxes socials juguen un paper molt important, ja que són un canal fantàstic perquè els continguts es viralitzin sols. És com el boca-orella de tota la vida però online, mitjançant likes, shares i tota la resta.

En realitat, les grans empreses inverteixen molts diners en agències publicitàries per generar contingut viral, però és la gent la que hi juga un paper important, decidint si comparteix aquest contingut o no.

Com fer que el contingut es torni viral

Ai, my friend. Si existís una fórmula exacta (i coneguda) per convertir un contingut en viral t’assegurem que ara mateix estaríem prenent el sol i assaborint un mojito a qualsevol racó de l’Havana, amb el compte corrent ple de zeros.

La veritat és que no hi ha cap ciència exacta quan parlem de màrqueting viral, i sovint hi ha campanyes publicitàries boníssimes que passen sense pena ni glòria. De fet, s’estima que menys de l’1% de les marques que intenten viralitzar-ne els continguts ho aconsegueixen.

Encara que no puguem predir quan aconseguirem que un contingut sigui viral, sí que hi ha certs factors comuns a tenir en compte i que et poden ajudar molt:

 

  • Continguts que donin resposta a totes les preguntes: si tens un blog, els posts més útils i complets es compartiran més. I no oblidis incloure sempre imatges i vídeos: els articles amb contingut audiovisual sempre es converteixen abans en viral que els que només inclouen text.
  • Difon sempre els teus continguts a les xarxes socials més adequades. De vegades, les publicacions orgàniques (gratuïtes) no tenen l’abast esperat (coses de l’algoritme, you know). Per això és súper recomanable (i necessari) invertir una mica en Social Ads: fes-ho sense por!
  • Presenta continguts ben estructurats i fàcils d’entendre. Ajuda’t de materials que facilitin la seva comprensió (infografies, vídeos,…).
  • Posa-li molt de sentiment: el màrqueting emocional i el viral van de la mà. En aquest sentit, les emocions que funcionen millor en aquest àmbit són: la sorpresa, el riure i l’entreteniment. Exprimeix-les al màxim!
  • Un recurs que propicia la viralització són les llistes (per exemple: “10 consells per superar amb èxit una entrevista de feina”, “5 aspectes fonamentals a l’hora de comprar un pis”, etc.)
  • Col·labora amb influencers que tinguin el teu mateix target per fer que els teus continguts arribin a més persones.
  • Acostuma’t a analitzar les teves estadístiques, per saber quins continguts funcionen més i generen més engagement, tant a les teves xarxes socials com al teu blog. Quin dia de la setmana és millor per compartir continguts? Google Analytics i altres eines per fer informes per a xarxes socials seran els teus millors aliats.

5 exemples de màrqueting viral d’èxit

Pren nota d’aquests exemples de màrqueting viral que en el seu dia es van escampar com la pólvora i van arribar als llocs més recòndits del planeta. En recordes algun?

# 1. Fes-me un petó

20 desconeguts besant-se per primer cop. Així comença First Kiss, un clip ideat per Melissa Coker i dirigit per Tatia Pilieva el 2014 que, en tan sols 3 dies, va aconseguir més de 37 milions de visualitzacions a YouTube (actualment acumula més de 150 milions). Et deixem per aquí aquesta bomba viral en què darrere de tot hi havia Wren, una marca de moda nord-americana (per si no ho sabies):

# 2. Tots estimem la Laura

“Los Happiness” va ser una banda fictícia de música que va popularitzar l’enganxifosa cançó de “Amo a Laura” el 2006. Quatre joves amb estètica de borjamaris prometien estimar la Laura i esperar-la fins al matrimoni. En realitat, va ser una campanya de màrqueting viral orquestrada per Tiempo BBDO per a MTV Espanya. Exitàs.

# 3. L’espurna de la vida

A l’hora de fer accions de màrqueting viral, Coca-Cola és una de les reines. Des de l’arxiconeguda “Al mundo entero quiero dar, un mensaje de amor…” (1971); passant pel “noi de la Coca-Cola light” (1994), al qual unes dones observaven des de l’oficina cada dia a les 11:30h durant el seu descans; el simpàtic rot de la nostra actriu més internacional Penélope Cruz (2003); o les llaunes personalitzades amb el nom de la teva persona preferida (2012).

Tot i ser exemples d’abans de l’època del Social Media, totes aquestes campanyes han arribat molt lluny i formen part del nostre imaginari col·lectiu. Oi que sí?

# 4. Ho, ho, ho

El Nadal és una època ideal per llançar propostes de màrqueting viral. La gent comparteix i difon missatges nadalencs de tota mena: felicitacions, mems, postals interactives, missatges de pau i amor everywhere… D’altra banda, segur que trobaràs al teu arxiu de melodies de la teva infància la de “las muñecas de Famosa”, la de l’Almendro (que torna a casa per Nadal) o la repetidíssima cançó de l’anunci de la loteria (si us plau, oblida la imatge de Raphael cantant la, la, la, la là, la, la la… feia una mica de por).

En temes màrqueting viral, un clar exemple que triomfa cada any són els missatges per a les criatures de casa per part del Pare Noel o els Reis Mags. Aerolínies com Iberia o Vueling es van sumar a aquesta tendència el 2021, fent que milers de famílies difonguessin el vídeo personalitzat per als i les petites simulant una videotrucada per a ells. Van quedar tots perplexos (i no és per a menys)!

# 5. Només per a PlantLovers (o no)

Poc imaginaven a @SelvaMonstera que un sorteig a Instagram els llançaria a la fama. Un dia d’abril del 2021 van tenir la genial idea de sortejar dues plantes al mes per a tota la vida i l’èxit va ser desbordant. No només per l’augment de seguidors aconseguits (actualment estan en 201K), sinó perquè la xarxa es va inundar de mems divertidíssims sobre el sorteig. Una genial idea per guanyar visibilitat i arribar ràpidament a tot quisqui.

Si necessites una agència creativa, honesta, que cuidi el teu projecte, amb idees fresques i continguts que puguin arribar a molta gent en poc temps… Contacta amb nosaltres, estarem encantades d’ajudar-te amb la teva estratègia digital. A Orquidea Comunicació estem a punt per veure com t’enlaires!

Perquè cuidem el teu projecte perquè doni els seus fruits.

Pin It on Pinterest