En tota estratègia digital amb cara i ulls és fonamental l’ús de hashtags, que permetin etiquetar el teu contingut i situar-te en el sector al què et dediques i, alhora, arribar a públic nou cada dia (entre d’altres beneficis dels què en parlarem un altre dia).
Quan ajudem els nostres clients a definir l’estratègia digital en xarxes socials com Instagram, a vegades ens trobem amb que algú els hi ha comentat que… o que la seva neboda que entén de xarxes els hi ha dit que… Ai, les nebodes*! (*Llegiu amics/gues, coneguts/des o persones que hi posen molt bona voluntat i que dominen els seus perfils personals, però que poc hi entenen d’estratègia empresarial digital). Un dia els hi dedicarem un article.
Avui hem vingut per desmentir alguns mites que circulen sobre els hashtags o etiquetes a Instagram, aquest # coixinet que hauries d’aprendre a usar correctament per tal que la teva estratègia en xarxes sigui un èxit. #Comencem?
1. Publica amb hashtags i oblida-te’n
No, els hashtags no s’utilitzen a la babalà, ni són una eina per aconseguir engagement per sí sols. És necessari crear una bona estratègia de hashtags, amb una recerca prèvia sobre quines són les etiquetes que millor defineixen el teu negoci i quines són les més adequades per posicionar les publicacions. #No #serveix #de #res #publicar #per #publicar
2. No s’han d’utilitzar més de 5-6 hashtags en una publicació
Mentida! Circula la creença que si uses molts hashtags en els posts, Instagram penalitza les publicacions i no les mostra tant. Malgrat que el misteriós (i canviant) algoritme d’Instagram ho posa realment difícil als perfils d’empresa per mostrar els continguts orgànics (aquells pels quals no paguem ni un cèntim), el cert és que usar molts hashtags no penalitza.
Per què ho sabem? En primer lloc perquè Instagram estableix en les seves normes actuals un màxim de 30 hashtags per publicació. Seria molt lleig per part del Sr. Instagram que ens permetés usar 30 etiquetes i alhora ens castigués per això, no creus? I en segon lloc, per la nostra pròpia experiència ajudant altres empreses a crear la seva estratègia en xarxes socials i a gestionar la seva comunitat social.
Que la teva publicació es posicioni millor o tingui un major abast no dependrà del nombre de hashtags que usis, sinó de la interacció que generi el post i l’interès que susciti al publicar-lo (en definitiva, de la qualitat del contingut), i dels tipus de hashtags que empris (que siguin variats i afins al sector del teu producte o servei).
3. Pots usar qualsevol hashtag i quan més popular, millor
Error! No pots usar qualsevol hashtag, abans hauràs d’assegurar-te que no estigui prohibit o considerat com a spam. Això pot succeir per diversos motius: o bé perquè hi hagi massa publicacions amb aquell hashtag, o bé perquè etiqueti contingut que infringeix alguna de les normes comunitàries d’IG, o perquè s’associa a comptes fraudulents… En fi, consulta abans amb eines com les que et proporciona Instavast, amb un llistat de # prohibits (ja sigui temporalment o per sempre) i que van actualitzant cada cert temps.
D’altra banda, ull amb usar hashtags massa massificats. Com cantava Café Quijano: “ni mucho ni poco…”. És a dir, per posicionar les teves publicacions amb l’ús de hashtags, busca el terme mig: que tinguin un mínim de moviment i interacció sense perdre’s entre la multitud. Sembla difícil però no ho és: we promise.
Quin és el nombre adequat de publicacions que haurien de tenir els hashtags que triem? Depèn. En això consisteix la nostra feina, en buscar els millors hashtags per al teu negoci i ajudar-te a convertir-te en una estrella del pop digital.
4. Els hashtags no serveixen de res si tens un compte petit
Això ens va comentar un dia un client i ens vam quedar: OMG! I tant que serveixen! Les publicacions amb hashtags tenen més interacció i abast que les publicacions sense, independentment que el compte d’empresa a Instagram tingui 100 o 100K seguidors.
Precisament si el teu pressupost per invertir en publicitat a les xarxes socials és limitat (ja saps que cada cop és més complicat arribar a la teva audiència només amb contingut orgànic, encara que sigui de valor), hauràs d’exprimir-te el cervell i fer ús d’altres eines, com explotar l’estratègia en hashtags per atraure públic nou cada dia, guanyar nous seguidors que no et coneixien i que, potser, puguin convertir-se també en nous clients. Prova-ho!
5. Els hashtags tenen + o – abast segons on els col·loquis
Si has tafanejat en altres comptes d’Instagram, hauràs observat que hi ha qui posa els hashtags en el cos de la publicació, després de la descripció de la foto (o el copy, com en diem les agències de màrqueting i comunicació), i també hi ha qui els posa en el primer comentari, per a que la publicació els hi quedi “més neta”.
Explica la llegenda que si poses els hashtags en el primer comentari Instagram et penalitza i el teu post arriba a menys gent… però això tampoc és així. Si ens fixem en les normes again, veurem que Instagram diu que: “Si vols afegir un hashtag a una publicació que ja has pujat, edita el text o inclou el hashtag en un comentari de la foto”. És a dir, que si ell mateix et dóna l’opció de fer-ho en els dos llocs, com ha de penalitzar-te per fer-ho d’una manera o d’una altra? Conclusió: posa’ls on més t’agradi. És una qüestió estètica i personal.
Bé, esperem que després d’haver desmentit 5 mites falsos sobre l’ús de hashtags a Instagram, els utilitzis com una autèntica persona experta en xarxes socials. I si no te’n en surts, recorda que a Orquidea Comunicació sempre estarem disposades a donar-te un cop de mà (o dos). #VullLaMevaEstratègiaDeHashtags
Perquè cuidem el teu projecte perquè doni els seus fruits.