Darrerament es parla molt del metavers i de totes les possibilitats que ofereix per a sectors molt diferents (tecnològics, financers, socials…). La paraula “metavers” ha guanyat protagonisme sobretot des que el fundador i CEO de Facebook, Mark Zuckerberg, va anunciar el canvi de nom de la seva empresa pel de Meta, mostrant la seva clara aposta per liderar aquesta cursa cap a un univers virtual. Però el metavers no és res nou ni molt menys una creació de Facebook. Què és el metavers? Quines experiències reals ofereix ja? Per què s’ha convertit en objectiu per a moltes empreses? Queda’t una estoneta més i et traiem de dubtes!
El metavers… què és?
Anirem a pams, intentant donar una definició de metavers entenedora. Etimològicament, “metavers” és un acrònim que neix de la unió entre meta (prefix grec, que significa més enllà) + univers. El que hi ha més enllà de l’univers, és a dir, el metavers és un concepte per referir-se a un univers 3D que combina múltiples espais virtuals diferents. Podríem dir que el metavers és una versió futura del que avui coneixem com a Internet. Un pas més. Una experiència immersiva i multisensorial a Internet, gràcies a la realitat virtual i a l’ús de diferents dispositius i tecnologies avançades.
En altres paraules, el metavers és un món virtual al qual podrem entrar-hi mitjançant dispositius tecnològics (com ulleres de realitat virtual i altres complements) que ens permetran sentir que som realment allà sense ser-hi. Sona temptador, oi?
Una mica d’història mai va malament
L’origen del concepte “metavers”, aquest espai virtual de confluència entre tots els aspectes de la vida d’una persona (treball, finances, relacions socials, consum, joc,…), prové d’una novel·la de ciència ficció titulada Snow crash, publicada el 1992 per Neal Stephenson. En el llibre l’autor ja fa servir el terme “metavers” per referir-se a un món virtual fictici, un espai virtual col·lectiu programat a partir de codi binari.
El 1993, l’empresa Steve Jackson Games, especialitzada en jocs de rol i de taula, va llançar un MOO (un sistema de realitat virtual online basat en text al qual es connectaven diversos jugadors alhora, molt popular en la dècada dels 90) anomenat “The Metaverse”.
Deu anys més tard, el juny del 2003, Linden Lab va presentar la comunitat virtual Second Life, un món virtual en línia amb un concepte molt semblant al metavers que s’està creant avui. En aquesta comunitat, a la que s’hi accedeix gratuïtament des d’Internet (sempre que siguis major d’edat), els usuaris poden crear un avatar i interactuar entre ells, establir relacions socials, participar en activitats o fins i tot oferir serveis i fer negocis.
Qué es el metavers de Facebook?
Però si hi ha un moment en què el metavers entra a la palestra és a finals d’octubre del 2021, data en què Mark Zuckerberg va anunciar que Facebook passava a anomenar-se Meta (la xarxa social seguirà anomenant-se Facebook, és només un canvi de nom del grup empresarial). De fet, si mirem a Google Trends, les cerques en aquesta data es disparen considerablement.
Amb aquest canvi, la companyia volia deixar clares les seves prioritats a mitjà i llarg termini, postulant-se com a cap visible en la cursa cap al món virtual. Més enllà del gir de guió, Zuckerberg va fer referència al metavers de Facebook com un espai virtual on les persones podrien moure’s per ell amb avatars personalitzats, vestir-los amb roba digital adquirida dins del metavers, o assistir a concerts, entre d’altres.
Si no tens pressa i vols saber més detalls sobre què és el metavers de Facebook per a Zuckerberg, pots trobar-los en aquest vídeo:
Què podrem fer en el metavers?
Com hem vist, el metavers com a concepte porta anys funcionant en el món dels videojocs (Fortnite, Minecraft, Roblox…) i és el sector que actualment ofereix l’experiència més propera.
Tanmateix, el metavers cap al que es vol arribar no és un món de diversió i fantasia (o no només això), sinó una espècie de realitat alternativa on poder fer el mateix que fem fora de casa però sense necessitat de sortir al carrer.
La clau del metavers estarà en la immersió dels usuaris, de manera que puguin no només sentir que estan dins (mitjançant ulleres de realitat virtual), sinó moure’s tal com ho farien en la realitat física, amb sensors de moviment, dispositius que interpretin les nostres expressions facials i puguem mostrar-li a la resta d’usuaris com ens estem sentint en aquell moment (somriures, sorpresa, enuig, tristesa, etc.).

Un món virtual però tan real
A grans trets, això és tot el que podrem arribar a fer al metavers:
- Jugar: els videjocs al metavers seran immersius i estaran interconnectats.
- Treballar: negocis exclusius en el metavers o combinats amb el món real, reunions virtuals,…
- Comprar: imagines anar passejant pel metavers i poder entrar a la teva botiga de roba favorita per vestir el teu avatar? O poder rebre el producte físic a casa? Per poder comprar al metavers, caldrà un sistema de pagament per criptomonedes o “tokens”, mitjançant la tecnologia blockchain o similar.
- Prendre decisions de compra. Abans de comprar un cotxe, per exemple, podràs pujar-hi i simular com es condueix. O fer-li totes les preguntes que necessitis al/la comercial.
- Socialitzar-te: interactuar amb persones, conèixer gent nova, xerrar amb amics del món real… tot serà possible en el metavers!
- Oci: concerts del teu artista favorit (com el que va organitzar Fortnite d’Ariana Grande, entre d’altres, durant el confinament), cinema, teatre, espectacles…
Metavers: en quin punt estem?
El cert és que actualment no podem dir que hi hagi un únic metavers, sinó múltiples experiències de metavers. D’una manera similar a la cursa espacial del segle XX, la “cursa cap al metavers” és una realitat, ja que són moltes les empreses (de sectors molt diversos, com Facebook ara Meta, Google, Epic Games, Nvidia, Microsoft, Soft Bank, Unity, Autodesk, Cupra…) que s’han sumat a aquest espai paral·lel virtual muntant les seves pròpies plataformes.
En aquest escenari són molts els dubtes i incerteses que genera el metavers, així com alguns punts foscos que estan encara per polir: la privacitat i l’ús de dades personals dels usuaris, debats ètics, les agressions (una dona ha denunciat recentment que ha patit assetjament sexual al metavers), activitats il·lícites…
Tant de bo tinguéssim una bola de vidre i poguéssim predir cap a on portarà l’experiència metavers. Serà només una guerra entre grans gegants tecnològics? Podran les petites i mitjanes empreses entrar al metavers i oferir els seus serveis? Haurem de basar les estratègies en xarxes socials cap a aquest nou món paral·lel? Només el temps ho dirà.
De moment, crea una bona estratègia de comunicació perquè el teu producte o servei arribi al teu públic objectiu. Tingues-ho tot preparat perquè quan arribi el canvi, si arriba, la teva audiència et conegui i et busqui pel metavers.

Perquè cuidem el teu projecte perquè doni els seus fruits.